to top

Bize ulaşın +90 (553) 265 79 76

Makale Detay

KUBAT AVUKATLIK ve DANIŞMANLIK BÜROSU
ihalenin-feshi-davasi

İHALENİN FESHİ DAVASI

İHALENİN FESHİ DAVASI

 

İhalenin feshi, yapılan ihalenin usul ve yasaya aykırı olmasından bahisle ilgililerin şikâyet yoku ile icra mahkemesine başvurmaları üzerine ihalenin feshini sağlayan bir yoldur.

 

İhalenin feshi davasında, ihalenin feshini isteyen kişinin somut bir fesih nedenine dayanması ve bu somut neden yüzünden menfaatinin ihlal edilmiş olduğunu kanıtlaması gerekir

 

Hukukumuza göre başlıca ihalenin fesih sebepleri şunlardır;

 

İhaleye hazırlık aşamasındaki ihalenin fesih sebepleri; satış ilanının ilgili kişilere tebliğ edilmemiş olması veya usulsüz bir tebliğ gerçekleşmesi ya da ilanın vekil varken asile tebliğ edilmesi, satışa esas alınan kıymet takdirinin üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesi, satışın süresinde istenmemesi nedeniyle haczin kalkmış olması ya da takibin düşmesi ve taşınmazlara ilişkin satışlarda ilan tarihi ve satış tarihi arasında 1 aydan kısa süre olması

 

İcra satışlarında ihalenin yapıldığı zaman oluşan ihalenin fesih sebepleri; ihalenin satış ilanında belirtilen yerden başka yerde yapılması, ihalenin belirtilen gün ve saat dışında başka zamanda yapılması, ihalede satış işlemi yapılırken tellal bulunmaması

 

İhaleye fesat (yolsuzluk) karıştırılması; haleye katılımın engellenmesi, malın gerçek değerine satılmaması, ihale amacına ulaşmasını engelleyen her türlü davranış, ihalenin dürüstlük kuralı ile bağdaşmayan davranışlarda bulunması

 

İhalenin feshini, yalnız satış̧ isteyen alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ve pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler yurt içinde bir adres göstermek koşuluyla icra mahkemesinden şikâyet yolu ile isteyebilirler.

 

“Satış ilanı tebliğ edilecek ve ihalenin feshini isteyebilecek ilgililer, satış kararının verildiği tarih itibariyle belirlenir. Bu tarihten sonra tapuya şerh konulması, lehine şerh konan kişiye, satış ilanının tebliğ edilmesini gerektirmeyeceği gibi, bu kişiye ihalenin feshi talebinde bulunma hakkını da vermez.” (Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 18/04/2019 tarihli, 2019/6019 Esas, 2019/6816 karar sayılı ilamı)

 

İhalenin feshi davalarını talep edecek kişiler ilgili kanun maddesi ile sınırlanmış olup, ortaklığın giderilmesine bağlı taşınmaz satışlarında hissedarların tamamının taraf olarak gösterilmesi gerekmektedir. “İhalenin feshi isteminde ilgililerin özellikle ortaklığın giderilmesi satışlarında hissedarların tamamının taraf olarak gösterilmeleri zorunludur. Zira adı geçenlerin ihalenin feshi isteminin incelenmesinde hukuki yararları vardır. Ancak, ihalenin feshi talebi bir dava olmadığından ilgililerin tümünün taraf olarak gösterilmemiş olması ihalenin feshi talebinin reddini gerektirmez. Mahkemece taraf gösterilmeyen ilgililerin yargılamaya katılmaları sağlanarak kendilerine görüşlerini bildirme imkânı verilmelidir.” (Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 16/10/2104 tarihli, 2014/19621 Esas, 2014/23935 karar sayılı ilamı)

 

İhalenin feshi dava süresi, ihale tarihinden itibaren 7 günlük süre içerisinde şikâyet yoluna başvurma hakkı bulunmaktadır.

 

 

 

 

İhalenin feshi davasında yetkili ve görevli mahkeme;

 

•          İhalenin feshi davasında görevli mahkeme İcra Mahkemesidir. Yetkili mahkeme şikayete konu olan ihaleyi yapan icra dairesinin bulunduğu yerdeki İcra Mahkemesidir.

 

•          Ortaklığın giderilmesi yoluyla yapılan satışta ise ortaklığın giderilmesi kararını veren Sulh Hukuk Mahkemesi görevli ve yetkilidir.

 

İhalenin feshi davasının sonuçları;

 

İhalenin feshi davası mahkeme tarafından kabul edilir ise yapılan ihale feshedilir. İcra müdürlüğü taşınmazı satmak için tekrar yeni bir ihale düzenler ve usuli işlemleri tekrar yapar.

 

İhalenin feshi davası mahkeme tarafından reddedilmesi durumunda ise icra mahkemesi davacıyı feshi istenilen ihale bedelinin yüzde onu oranında para cezasına mahküm eder. Ayrıca haksız açılan ihalenin feshi davası nedeniyle gayrimenkulün geç teslim alınmasından kaynaklanan tazminat isteme hakkına sahiptir. Nitekim emsal teşkil edecek Yargıtay kararı; “Davaya konu olayda; davacının ihale yoluyla aldığı taşınmazı geç teslim almasının ve bu sebeple oluşan zararının nedeni davalının açmış olduğu ve yasal dava açma hakkının sınırlarının aşıldığı ihalenin feshi davasıdır. İhalenin feshi davası nedeniyle davacı taşınmazı geç teslim almıştır. Oluşan zararla davalının eylemi arasında uygun illiyet bağı da mevcut olup davacının taşınmazını geç teslim almasından kaynaklanan zararının kapsamı belirlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış ve bu durum kararın bozulmasını gerektirmiştir.” Şeklindedir. (Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin, 06.03.2018 tarihli, 2017/3553 Esas ve 2018/1561 sayılı kararı)

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar (0)


Yorum yazın

KUBAT AVUKATLIK ve DANIŞMANLIK BÜROSU

KUBAT AVUKATLIK ve DANIŞMANLIK BÜROSU
Strazburg cd. no: 16/6 Sıhhiye/Ankara

+90 (553) 265 79 76
info@kubathukukburosu.com

Makalelerimiz

Bilgi ve birikimlerimizden faydalanabilmek için, makalelerimizi inceleyebilirsiniz.

Makaleler